Gázipari karbantartás

A zökkenőmentes és üzembiztos gázellátás érdekében

Sajnos még manapság is gyakran keresnek fel olyan vállalkozások, ahol a telephelyi gázellátás időnkénti kimaradásáról, akadozásáról panaszkodnak.

Ezekben az esetekben a gázhálózat helyszíni felmérését követően főként a következőket tapasztaljuk:

  elhanyagolt, karbantartás nélküli gáz- nyomásszabályozó (gázfogadó állomás) üzemel

  szakszerűtlenül átalakított belső gázhálózati rendszerben nyomásingadozások lépnek fel, ahol a felhasználó berendezések és a nyomásszabályozók teljesítménye nem illeszkedik egymással, illetve alulméretezett a csatlakozó vezeték

  elavult gázipari berendezések, nyomásszabályozók és biztonsági berendezések üzemelnek, amelyek szakszerű karbantartása már nem lehetséges, üzembiztos működése már nem garantálható.

  Gyakorlati tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a felhasználók főként a gáztüzelő berendezések korszerűsítésére fektetik a hangsúlyt, de ezzel együtt sajnos a gázhálózati rendszert, – főként a nyomásszabályozást és a hozzá tartozó biztonsági berendezéseket – nem cserélik.

  A gázfelhasználás zökkenőmentes működésének alapfeltétele a teljes gázellátó rendszer, azaz a – fogyasztói vezetékhálózat és a felhasználó berendezés – összhangban tartása, karbantartása, korszerűsítése, biztonságos üzemeltetése.

  A biztonságos üzemvitelről a földgázellátásról szóló 2008 évi XL Törvény (GET) 89. § (6) rendelkezik:

  „ A csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartására az ingatlan tulajdonosa köteles. Ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről.”

  Sokat tehetnek a felhasználók a gázfogyasztó rendszer biztonságos üzemeltetése érdekében, ha olyan szakipari vállalkozásra bízzák annak karbantartását és korszerűsítését, ahol a teljes rendszert együtt kezelik, … azaz üzemeltetik.

  Ennek keretében társaságunk szerződéses vagy eseti megbízás formájában a következő tevékenységeket vállalja:

   

  Call Now Button